Publicaties

Marco van Bon is auteur van het boek Talentontwikkeling doe je samen (Talentvisie 2030 Wielersport - KNWU) en Wielrentraining. Je vindt Marco van Bon ook op ResearchGate.


Dat wegwielrennen een duursport is, staat over het algemeen niet ter discussie. Toch geeft nieuw onderzoek naar het uithoudingsvermogen stof tot nadenken. Kijken we wel naar de juiste parameters om het prestatieniveau van een wegrenner te beoordelen? Selecteren we jonge talenten op de juiste manier? En leggen we als trainer/coaches de juiste accenten in hun training?

Een visuele representatie van durability (vermoeidheidresistentie) (vertaald en aangepast overgenomen van Bonnevie-Svendsen7).

Een visuele representatie van durability (vermoeidheidresistentie) (vertaald en aangepast overgenomen van Bonnevie-Svendsen - https://www.wattkg.com/science-of-durability)

Bon MA van (2023). Vermoeidheidsresistentie als prestatieparameter in de talentontwikkeling van wielrenners. Sportgericht, 77 (2), 10-15


Om in de finale van klassiekers als de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix mee te kunnen doen om de overwinning, is een uitstekende vermoeidheidsresistentie essentieel.

In de juniorencategorie is vermoeidheidsresistentie nog van minder groot belang om succesvol te zijn. Maar deze renners moeten al wel worden voorbereid op de volgende stap. In dit tweede deel probeer ik op basis van vier interviews met experts (Mathieu Heijboer, Dajo Sanders, Peter Leo en James Spragg) handvatten te definiëren voor het trainen en testen van vermoeidheidsresistentie. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jonge renners op dit vlak een goede aansluiting maken naar de hogere leeftijdscategorieën.

Bon MA van (2023). Vermoeidheidsresistentie als prestatieparameter in de talentontwikkeling van wielrenners. Sportgericht, 77 (3), 22-27


Talentontwikkeling doe je samen (KNWU Cycling Publishing, 2019)

 
 
Talentvisie 2030 Wielersport | Talentontwikkeling doe je samen, KNWU Cycling Publishing, 2019

Talentvisie 2030 Wielersport | Talentontwikkeling doe je samen, KNWU Cycling Publishing, 2019

Talentontwikkeling doe je samen: Optimale talentontwikkeling in de wielersport - KNWU Talentvisie 2030 - Een handleiding voor ouders en de trainer/coach.

Een boek waarin de negen kernwaarden van de KNWU bij talentontwikkeling in de wielersport worden beschreven:

  1. Talentontwikkeling voor iedereen

  2. Ontwikkelfases zijn gebaseerd op groeiontwikkeling en trainingsleeftijd

  3. De renner staat centraal

  4. De ouders en de trainer/coach spelen een cruciale rol

  5. Zorgeloos veel oefenen

  6. Opleiden tot onafhankelijke individuen die zelf keuzes (leren) maken

  7. Eerst een atleet, dan pas een specialist

  8. De juiste training op het juiste moment

  9. een goede balans tussen inspanning en herstel

Zou je graag (gratis) een papieren exemplaar ontvangen? Stuur dan een e-mail naar marcovanbon@gmail.com.

Bon, M. A. van (2019). Optimale talentontwikkeling in de wielersport: Talentontwikkeling doe je samen. Arnhem: KNWU Cycling Publishing

Power Speed Profile: Prestatiemodel voor wegwielrennen (Sportgericht no. 5 & 6 / 2018)

Power Speed Profile: Prestatiemodel voor wegwielrennen (Sportgericht no. 5 & 6 / 2018)

In het wielrennen op de weg worden inspanningen in het aerobe bereik vaak als maatstaf genomen voor het prestatievermogen van een renner. Wielrennen is echter meer dan alleen het leveren van een duurprestatie. Wedstrijden worden immers beslist tijdens kritieke perioden, zoals een demarrage of een eindsprint. Het is dus van belang om te weten hoe een renner presteert tijdens deze kritieke perioden.

Beschrijving van de Power Speed Profile Test zoals deze ontwikkeld is door Marco van Bon en Guido Vroemen.

Doe je eigen Power Speed Profile test en analyseer je resultaten op www.powerspeedprofile.com.

Bon M.A. van & Vroemen G. (2018). Power Speed Profile, prestatiemodel voor wegwielrennen (deel 1). Sportgericht, 72 (5), 14-21.

Bon M.A. van & Vroemen G. (2018). Power Speed Profile, prestatiemodel voor wegwielrennen (deel 2). Sportgericht, 72 (6), 2-8.


Of je een sprinter bent, hangt af van je fysieke eigenschappen, bijvoorbeeld of je veel langzame of snelle spiervezels hebt. Maar ook als niet-sprinter heb je voordelen van sprinttraining en kun jij je piekvermogen verbeteren.

Met zoveel nadruk op FTP- en HIIT trainingen zouden we bijna vergeten dat wielerwedstrijden vrijwel altijd worden beslist in een sprint. De eindsprint is bovendien niet het enige moment in de wedstrijd dat er moet worden gesprint. Denk maar aan het aanzetten na een bocht of wanneer je een gaatje naar de groep voor je moet dichten. Sprinttraining helpt je beter te worden in dit soort explosieve inspanningen.

Sprinttraining ontleed: Sprinten is meer dan hard fietsen (Fiets Magazine, oktober2019)

Sprinttraining ontleed: Sprinten is meer dan hard fietsen (Fiets Magazine, oktober2019)


Piotr Havik goes aero: Sneller dan de wind (Fiets Magazine, juni 2019)

Piotr Havik goes aero: Sneller dan de wind (Fiets Magazine, juni 2019)

Toen Piotr Havik vorig jaar mei na een zinderende finale de Ronde van Overijssel op zijn naam kon schrijven. was hij blij. Meer dan blij. Omdat hij, na een periode waarin het allemaal wat minder liep, eindelijk weer kon laten zien wat voor een goede renner hij is. Maar mán, wat hij hij afgezien.

De volgende dag zat Piotr Havik bij het ontbijt met een kop koffie na te genieten van zijn overwinning en keek hij de wedstrijd nog eens terug op YouTube (RTV Oost ). Plotseling viel hem iets op...

Luister ook naar de Fiets Magazine Podcast #3 waarin Rodrick de Munnik, hoofsredacteur van Fiets Magazine en Marco van verder ingaan op de aero-test van Piotr Havik.


Broedertwist of wielergenen? (Fiets Magazine, Trainings- en voedingsgids 2019)

Broedertwist of wielergenen? (Fiets Magazine, Trainings- en voedingsgids 2019)

Marco en Leon van Bon zijn broers en beiden gek van wielrennen. Hoe kan het dat leon zoveel succesvoller was dan Marco? Kan dat verklaard worden door zijn DNA of spelen andere factoren een rol? De broers besluiten hun DNA te laten in het laboratorium van Fitnessgenes en daar heeft Marco een geheime bijbedoeling mee…

Maar eerst laat hij zich uitgebreid voorlichten door Alex Auld van Fitnessgenes.


Ontwikkel je talenten (Fiets Magazine, december 2018)

Ontwikkel je talenten (Fiets Magazine, december 2018)

Je kunt geen fietsblad openslaan of een artikel op internet lezen of het gaat over Functional Threshold Power (FTP). Maar wat is het eigenlijk? En is een ‘hoge’ FTP genoeg om een wedstrijd te winnen? Je moet vooral goed presteren tijdens de kritieke momenten waarin een wedstrijd wordt beslist. Met de Power Speed Profile test krijg je inzicht in hoe goed je presteert in deze kritieke perioden.


Krachttraining: Sterker en fitter het nieuwe seizoen in (Fiets Magazine, oktober 2018)

Krachttraining: Sterker en fitter het nieuwe seizoen in (Fiets Magazine, oktober 2018)

Het idee dat krachttraining een positieve bijdrage kan leveren aan de fietsprestatie stamt al uit de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Toch zijn nog lang niet alle wielrenners en coaches overtuigd van het trainen met gewichten. Ten onrechte. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat krachttraining niet alleen een positief effect heeft op explosieve inspanningen maar ook op duurprestaties op de fiets. Hoe profiteer je als recreant of wedstrijdrenner optimaal van het trainen in de sportschool? Krachttraining voor wielrenners is namelijk geen fitness, cross-fit of bodybuilding. In dit artikel vind je een trainingsschema voor fietsers waarmee je deze winter direct aan de slag kan.

 
Wielrentraining, De Vrieseborch, 1998 en 2002

Wielrentraining, De Vrieseborch, 1998 en 2002

Trainingsleer, fysiologie, trainingsmethoden, krachttraining, tests, mentale training, voeding, periodisering

Bon, M. van, Kraaijenhof, H., & Dudink, A. (2002). Wielrentraining. Haarlem: De Vrieseborch.